Varje år delar Sommelierföreningen i Väst ut ett hederspris till en person eller en organisation som bidragit till att höja dryckeskulturen i Sverige.

2016 prisades projektledaren Eva Nina Hammarskjöld och informationschef Jörn Ek, arrangörer för tävlingen Lily Bollinger Award hos Arvid Nordqvist.

– Vi blev oerhört stolta, hedrade och glada över priset, säger Eva Nina. Det var ett erkännande av vårt arbete för att bryta mansdominansen.

Lily Bollinger Award är en tävling som är öppen för alla kvinnor verksamma i branschen. En tävling för att framhäva kvinnligt tävlingssommellerie.

– Dessutom hedrar vi minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Med vår tävling uppmärksammar vi nu Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer – som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.

Hederspriset har inneburit att fler kvinnliga sommelierer har fått upp ögonen och deltagit i Lily Bollinger Award.

Och de förändringar som gjorts under årens lopp har lett till att tävlingen har den starka ställning den har idag, inklusive workshops i hela Sverige där intresset finns. Nu är tävlingen uppdelad i två dagar, den ena där man skriver teori och den andra är finalen.

– Vår vision och dröm är att i framtiden kunna hålla tävlingar internationellt. Inte minst i Aÿ där Madame Lily Bollinger hade sin verksamhet.

Förra årets hederspristagare kommer finnas på plats under Sommelierernas Dag 2017. Arvid Nordqvist som utställare och Eva Nina kommer att presentera Lily Bollinger Award. Tveka inte att ta kontakt med Eva Nina om du är intresserad av att börja tävla!

– Jag tycker att Sommelierernas Dag är ett bra sätt att arbeta för dryckeskulturen och dryckeskunnandet i Sverige. Vi är imponerade av det arbete som Sommelierföreningen i Väst gör, att det är så många som är aktiva inför och under evenemangshelgen. Det märks verkligen att alla tycker det är intressant och kul med dryck i er förening!