Tar med sig Sydafrika till Göteborg

Sydafrika har en framskjuten plats under årets mässa. Maja Berthas är därför en självklar profil på plats – vin- och chokladkännaren som brinner för vad som produceras i Western Capes olika distrikt.

Hur började ditt engagemang för Wines of South Africa? Och hur fungerar ert samarbete?

2004 var jag nedbjuden till CapeWine av Wosa och jag blev omedelbart förälskad i landet. Det liksom kröp in under huden på mig och lämnade ett varaktigt och starkt intryck. Senare samma år fick jag frågan om jag ville ta mig an rollen som marknadschef för Wosa i Sverige. Och nu drygt 14 år senare är jag fortfarande kvar. Min roll är att sprida kunskap om Sydafrika som vinland, både till konsumenter och bransch.

Varför ska vi dricka mer sydafrikanskt?

Sydafrika är ett av världens mest spännande vinländer just nu och kvaliteten är på en helt annan nivå idag än vad man kanske kommit i kontakt med tidigare. Givetvis är ”nya” trendiga områden som Swartland absolut heta, men även klassiska områden är värda att återupptäcka.

Vad bjuder du på under mässan i Göteborg?

Vi har två teman på vårt bord i år. Det ena är ett urval av viner som förärades med fem prestigefyllda stjärnor i årets Platter Guide. Sedan har vi också en selektion vi kallar Best of Cape Wine. Den bygger på önskemål från de medlemmar av Sommelierföreningen Väst som var med på mässan i september. Här finner ni en stor mängd spännande viner. Både kända och okända.

Berätta om upplägget för Wosa Sommelier Cup!

Det är en tävling som vi arrangerat tre gånger innan. Den vänder sig till yrkesverksamma restaurangmänniskor och den svenska uttagningen körs på SK Mat&Människor på förmiddagen innan mässan. Vinnaren av vår deltävling får sedan åka till Sydafrika i september och tävla mot 11 personer från hela världen. Det är otroligt hög klass i finalen. I år har vi dessutom äran att ha med Sören Polonius som en av de internationella domarna.

Vad hoppas få ut av besöket – både som utställare och som deltagare?

Jag ser framemot att träffa bransch från en annan del av Sverige. Det blir tyvärr är stort Stockholmsfokus för oss och det känns som att intresset och nyfikenheten på många sätt är större på Västkusten. Sommelierernas dag är ovärderligt för både mig som Wosarepresentant och för mig personligen.

Något annat som är värt att meddela från ditt håll?

På lördagen arrangeras ett seminarium av gamla viner från Sydafrika. Detta hålls i samarbete med Distell och kommer att bjuda på en rad fantastiskt spännande vinupplevelser. Jag har faktiskt köpt en biljett själv!