Om Sommelierernas Dag

Sommelierernas Dag arrangeras av Svenska Sommelierföreningens Västra sektion. Sektionen ingår som en av tre regioner i Moderföreningen som har säte i Stockholm. Svenska Sommelierföreningen är knuten till ASI, den internationella föreningen med medlemsföreningar i ett stort antal länder.

Sektionens arbete syftar till att främja och stärka Sommelierens status och yrkesroll. Detta görs dels genom aktiviter inom föreningens upptagningsområde och dels genom att delta i det nationella arbetet. Medlemmar är utbildade sommelierer, anställda inom Restaurangbranschen, Systembolaget, Dryckesimportörer och gastronomisk Media i Sverige.

Sommelierernas Dag är en mässa där föreningen på ett påtagligt och ansvarsfullt sätt värnar om yrkets framtid. För 22 år sen anordnades Sommelierernas Dag för första gången och arrangemanget har kommit att få stor betydelse för det dryckesintresserade Sverige. Vår önskan är att detta även ska nå utanför Sveriges gränser och intressera våra nordiska och baltiska grannländer!

Mässan besöks årligen av yrkesverksamma sommelierer, dryckesintresserade från restaurangbranschen, anställda vid Systembolaget och från den växande dryckeshandeln. Här får du möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap om dryckeskultur och kvalitetsdrycker och vi siktar på att denna branschmässa skall bli den bästa i Norden!

Allt arbete bedrivs på ideell basis av Sommelierföreningens medlemmar som brinner för att utveckla och synliggöra sommelieryrket och dess plats i den gastronomiskt kulturella världen.

Hederspris

2021 Andreas Hiller & Helena Wolff / Heaven 23
2020 Kenneth Gustafsson / Wine Mechanics
2019 Annelie Öster
2018 Thomas Norman & Petrus Wistedt
2017 Ulf Johansson, 28+
2016 Tävlingen Lilly Bollinger
2015 Ulf Wagner, Sjömagasinet
2014 Champagnebaren Forssén & Öberg
2013 The Rover Pub
2012 Systembolagets butik i Nordstan
2011 Vinkällan Dryckesutbildningar
2010 Mats Hoff Vinhandel, Mats Hoff