Brekeriet är ett småskaligt hantverksbryggeri beläget i byn Djurslöv, mellan Malmö och Staffanstorp. Brekeriet ägs och drivs av de tre bröderna Fredrik, Christian och André Ek som startade bryggeriet 2012. Bröderna brygger den typ av öl som de tidigare själva saknade på den svenska marknaden.

Brekeriets nisch är att deras öl uteslutande jäses med vildjäst och/eller mjölksyrabakterier, vilket de är ensamma om i Sverige. Många av deras öl har de även valt att sekundärjäsa med bär eller frukt för att ytterligare öka smakupplevelsen.

Ni beskrivs som ett ”kultbryggeri” och ni har snabbt fått många Ölälskare att njuta era brygder. Vad betyder det?

– Det betyder väldigt mycket för oss. Många uppskattar våra produkter och det verkar bli lite av en hype när vi släpper nya produkter. Vi brygger de öl som vi själva gillar att dricka, säger Christian Ek som tycker det är fantastiskt att så många gillar det som Brekeriet producerar.

På lördag 31 januari håller ju ett seminarium i Samband med Sommelierernas Dag i Göteborg, vad berättar och provar ni då?

– Vi kommer att berätta om oss, om våra produkter och hur vi tänker när vi tar fram nya produkter. Vi kommer att prova 3 öl:

• Cassis, vårt mest populära öl som är sekundärjäst med svarta vinbär.
• Barrique Rox, en rödaktig suröl som jäst på portvinfat.
• Barrique Baroque, en ljus suröl som jäst på portvinfat.

Vad hoppas ni få ut av Sommelierernas Dag?

– Förutom en trevlig tillställning hoppas vi att fler ska få upp ögonen för den typ av öl som vi producerar.

Ett av era öl är representerat på Galamiddagen. Berätta om det.

– Brillant är ett ljust skånskt lantöl som jäses med vildjästen Brettanomyces. 
Det är bryggt på kornmalt, omältat vete och rågmalt. Smaken är elegant med toner av hö och mogna äpplen.

Var och hur köper jag era produkter?

– I Sverige säljer vi huvudsakligen till pubar och restauranger men släpper då och då öl i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Restaurangkunder kan beställa våra öl via vår distributör Brill & Co, avslutar Christian Ek.

Här kan du läsa mer om Brekeriet

Sommelierföreningens Västra sektion hälsar Brekeriet välkomna till Sommelierernas Dag 2015 och ser fram emot att få lyssna på bröderna och prova de spännande produkterna.