Sommelierernas Dag bjuder in på Clarion Hotel Post i Göteborg

kl 12.00 – FULLBOKAD!

Michael Wenzel, vinmakare i Rust, Neusiedlersee-Hügelland, Österrike. Årets vinmakare 2014 enligt Gault-Millaut.

Master Class föreläsning.Michael Wenzel har intresserat sig mycket för Furmint som var en viktig druvsort i hela Österrike-Ungern under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Michael själv och hans far har letat efter rätt klon för att kunna återinplantera druvsorten i vingårdar runt Rust. De har efter mycket arbete hittat rätt variant och två mycket bra lägen, Vogelsang och Garten Eden. Intressant nog har dessa två lägen olika jordmån – blå kvarts respektive röd kvarts. Michael Wenzel visar i detta seminarie på små men tydliga skillnader på vin av exakt samma druvsort och som dessutom är vinifierat på samma sätt. Helt beroende på skillnad i jordmån. Han visar också på fler exempel på hur viner av samma druvsort påverkas av vilken jordmån de får växa i.
En mycket intressant provning som vi verkligen rekommenderar. Föreläsningen är på engelska.

Kostnad 395kr, 30 Platser.

kl 12.00 – FULLBOKAD!

Master Class om Spanien med Michel Jamais.

Tema Garnacha.

Garnacha, Grenache, Cannonau. Kärt barn har många namn! Oavsett vad druvan heter lokalt har den en förmåga att producera några av de mest eleganta och komplexa vinerna i världen, på egen hand eller i cuvée med andra druvor. Druvans ursprung är Spanien, där den idag odlas i många distrikt och faktiskt är landets mest planterade blå druvsort. Mest kända är vinerna från Navarra och Priorat, men det är lång från alla distrikt där den har hittat sin plats.

I den här provningen tar sommelieren och vinskribenten Michel Jamais med dig på en resa runt Spanien med siktet inställt på Garnacha. Michel har sedan länge fascinerats över Spanien och dess kombination av gamla vingårdar och moderna idéer. Just här har Garnacha hittat en fantastisk nisch i den allt mer utvecklade spanska vinkulturen. Föreläsning på svenska.

Kostnad 395kr, 40 platser.

kl 14.00 – FULLBOKAD!

Master Class om Tyskland med Joel B. Payne, 
chefredaktör på tyska Gault Millau Weinguide

VDP. Die Prädikatsweingüter.

Verband Deutscher PrådikatsWeinguter (VDP) är en nationell sammanslutning av vinproducenter i Tyskland. Syftet är att främja hög kvalitet på vinerna. VDP grundades 1910.

Provningen omfattar ett urval av Grosses Gewächs, det vill säga torra viner från de så kallade Grosse Lagen som VDP anser ger viner av särskilt hög kvalitet. 2012 reformerade VDP sin kvalitetspyramid till fyra nivåer VDP Gutswein, VDP Ortswein, VDP Erste Lage och VDP Grosse Lage.

Tyngdpunkten kommer att ligga på riesling eftersom denna druvsort utgör 50% av allt vin från dessa lägen. Vi kommer att få en omfattande belysning av hur olika förutsättningar påverkar vinet. Föreläsningen kommer att visa på skillnader i stilar mellan olika vingårdar i såväl samma som olika regioner. Slutligen kommer vi även att få exempel på andra druvsorter som också är godkända för Grosses Gewächs. Både vita och röda viner. Föreläsning på Engelska

Kostnad 395kr, 30 Platser.

kl 14.00

Tre bryggare


Fredrik Ek från Brekeriet i Malmö, Timo Krjukoff från Sahtipaja i Sätila och Stefan Gustafsson från Mohawk i Göteborg samtalar om bryggarfilosofi, öltrender samt mat och öl i kombination. Givetvis illustreras samtalet med olika brygder.


Brekeriet har på några år gjort sig gällande som ett av Sveriges mest omtalade bryggerier. Så här presenterar de sig. ”Vi är tre bröder som utgör Brekeriet; Fredrik Christian och André Ek. …som nischat oss på vildjäst och bakterier, vilket vi är ensamma om i Sverige. Alla våra öl är jästa med vildjäststammen Brettanomyces och många …sekundärjäsa med bär eller frukt …”


Sahtipaja är ett av Sveriges senaste tillskott bland hantverksbryggerier. Namnet betyder ”sahtismeden” och med sina finska rötter har Timo självklart för avsikt att brygga det speciella finska ölet sahti. Han har under hösten visat en imponerande innovationsförmåga och bryggt flera öl med tydlig syra, ofta jästa en andra gång med tillsats av bär. Men han har även ambition att brygga både stout och barley wine.


Stefan Gustafsson från Mohawk, får representera trenden med legobryggare eller flying beermakers, det vill säga bryggare som inte har ett eget bryggeri utan hyr in sig på olika bryggerier. Stefan står för en stil som skulle kunna beskrivas som mer normal, utan vildjäst, mjölksyra eller bär. Han har berikat ölsverige med en hel del spännande tolkningar, till exempel fatlagrad stout och porter.

Tre spännande bryggare.

Kostnad 395kr, 30 Platser.

kl 14.00 – FULLBOKAD!

Att tävla i sommellerie

Maya Samuelsson på Vinkällan Sommelierutbildningar.

Årets Lily 2014, SM brons 2014, och Vinnare Freestyle Sommelier 2014.

Redan som barn tränade och utmanade hennes far Dick Samuelsson hennes doftminne och som 18 åring genomförde Maya Samuelsson sin Sommelierutbildningen i familjeföretagets regi. Numer tävlar Maya i Sommellerie och har under 2014 vunnit flera titlar både i Sverige och utomlands. När ni inte hittar Maya på familjeföretaget Vinkällan så ser ni henne antingen på TV4 och rekommenderar vin, på resande fot och skriver vinreportage eller voltandes i någon gymnastik hall. Bakgrunden som elitgymnast har gjort att tävlingar varit en del av hennes liv under lång tid. Kom, lyssna och inspireras av Maya när hon berättar om sina erfarenheter, om hur en sommeliertävling kan gå till och vad som gjort att hon har kommit dit hon är idag.

Ingen kostnad. 12 Platser.

kl 16.00

Master Class om sprit med Michel Jamais

Tema druvsprit. Allt från grappa till cognac. Michel reder ut begrepp som marc, brandy, tresterbrand, fine, armagnac med mera och illustrerar med exempel.

Kostnad 395kr, 35 platser.

kl 16.00

Master Class om sherry med Anders Öhman från Gustibus
 Wine and Spirit Academy

Sherry är en mångfasetterad dryck. Vi får lära oss om skillnader mellan fino, oloroso, palo cortado, amontillado med mera. 7 olika viner provas, bland annat några 30-åriga. Vi får även prova sherry med spännande smaker från vRå. Tre små läckra smakbitar ingår i priset.

Kostnad 395kr, 30 Platser.

kl 16.00 – FULLBOKAD!

California versus Bordeaux


En exklusiv vinprovning under ledning av Ulf Wagner. En välkänd profil i gastronomi-Göteborg. Krögare på Sjömagasinet, nybliven trea i Kockarnas Kamp på TV. Vad som möjligen är mindre känt är Ulfs stora intresse och breda kunskap om vin. Han har letat i sin privata källare och satt ihop en spännande provning på ovanstående tema.Sex viner!


Kostnad 1200 kr, 12 platser.

Tid: Samtliga seminarier/Master Classes beräknas pågå ca 90 minuter.


Plats: Clarion Hotel Post, Konferensavdelningen

Anmälan och Betalning: Seminarium/Master Class 395kr, vill du gå på flera får du rabatt. 
Två seminarier kostar 595:- och tre kostar 700:-

Anmäl er direkt på vår hemsida eller till emma.ekbrand@sommelierernasdag.se 
Vi bekräftar din anmälan med ett mailsvar. Man försäkrar sig sedan om en plats genom att betala i förväg till föreningens bg 5419-3941. Anmälan är giltig först efter att betalning har erlagts. Seminariegruppen kommer att bekräfta mottagen anmälan samt betalning och skicka en bekräftelse.

För anmälan till seminarierna tillämpar vi principen ”först till kvarn…”

För frågor om själva seminarierna, vänligen kontakta seminarieansvarig Petrus Wistedt på petrus.wistedt@sommelierernasdag.se

Välkomna!