Tillsammans med Pinot Noir är nog Riesling den druva som ligger en sommelier närmast hjärtat. Det är inte heller så konstigt. Med sin diversitet, höga syra och excellenta kvalitéer passar den världens alla kök!

Riesling-experten Johannes Leitz från Weingut Leitz i Rheingau kommer till Göteborg och Sommelierernas dag.

Vi kommer att få två provningar i en.

  • Först en horisontell provning (samma vintyp från många olika producenter) av 2015. De flesta auktoriteter ser detta som en fantastisk årgång, från de olika vinhusens ingångsnivåer ända upp till magnifika Berg Schlossberg.
  • Därefter väntar en vertikal provning (ett vin från olika årgångar) av Johannes egna Weingut Leitz Magic Mountain – som görs på frukt från de flesta av hans branta vingårdslägen ovanför Rüdesheim. Huvudsakligen Rottland, Roseneck och Bischofsberg.

Weingut Josef Leitz grundades 1958 och drivs sedan 1985 av Johannes Leitz som fick ta över blott 18 år gammal då hans far hastigt gick bort. Då var egendomen endast 3 hektar och skulle Johannes kunna överleva på sikt fanns bara en väg att gå: “kvalitet, kvalitet och kvalitet”. Satsningen var vågad med tanke på hans ringa erfarenhet och tyska viners generella marknadsläge. Men med facit i hand var det var en väg som gav lön för mödan.

Johannes filosofi är mycket jordmånsorienterad och samtliga vingårdslägen vinifieras separat. Han strävar efter att uttrycka varje vingårds personlighet till det yttersta och elegans och finess är åter beskrivningar som vi kommer att tänka på. Odlingarna består nästan uteslutande av Riesling och åldern på stockarna varierar från 3 till 75 år.

Provningen hålls på engelska.

Datum: Lördagen den 28 Januari 2017
Plats: Eriksbergs Vinsällskap, Östra Eriksbergsgatan 20
Tid: 14.00
Kostnad: 500 kr