Fler röster om Sommelierernas dag

Claes Rosengren  pristagare-sommelierernas-dag-2015-2

Claes är med och driver Prästgårdens vinhandel, den utställare som vann pris för ”årets utställare” förra året. Detta är ett pris som röstas fram av besökarna under mässdagen.

 

Vi har varit med under flera år och alltid upplevt det som ett av de bästa och viktigaste tillfällena att möta befintliga och nya kunder.

 

Vad ser du fram emot inför Sommelierernas Dag 2016?
 Vi ser fram mot ett nytt förnämligt arrangemang där branschen samlas kring det gemensamma intresset av mat och dryck.Personligen hoppas jag på att ännu fler vinmakare och producenter kan komma till Göteborg och presentera sina produkter.

 

Vad tror du om framtiden för dryckesbranschen?
Intresset för mat och dryck har aldrig varit större vilket driver utvecklingen. Det har heller aldrig funnits så många bra produkter på marknaden som nu. Tillsammans borde detta innebära gyllene tider för branschen men för att tillhöra vinnarna måste man nog hitta sitt eget tydliga fokus oavsett om det är ekologiska produkter, geografiska områden eller en osedvanligt hög service. Förändringstakten är redan hög i branschen och det gäller att våga delta i denna. Självklart har politiker och det monopolistiska synsättet stor betydelse men där tror jag tyvärr inte det sker några snabba förändringar.

 

Stefan Gustafssonsommelierernas-dag-goteborg

Stefan är grundare och bryggare hos Mohawk Brewing. Honom kunde vi träffa under seminariet ”tre bryggare”.

 

Jag var med på Sommelierernas dag för att jag blev ombedd att sitta med i en paneldebatt av Petrus Wistedt. Jag har varit med på somm-dagen flera gånger förut och uppskattar möjligheten att träffa dryckesintresserade branchpersoner på en i mitt tycke mycket avslappnad, informativ och trevlig tillställning. Höjdpunkten för mig var nog barminglet efter föreläsningsdagens slut. 

 

Nästa år ser jag fram emot att ställa ut tillsammans med mina nya samarbetspartners på Vega Bryggeri. Mohawk och Vega har under sommaren och hösten flyttat in i gemensamma lokaler på Ringön och nu är jag själv ansvarig för en del av vår produktion. Dessyutom kan vi nu säga att vi är ett lokalt bryggeri och det känns positivt att vara en del i ölkulturens utveckling i Göteborg. Göteborg är ett föredöme när det gäller efterfrågan, intresse och kunskap om mikrobryggt öl. Det är min bestämda uppfattning att Sommelierföreningen i väst har varit starkt bidragande till denna utveckling tack vare lång tids arbete med att föra fram öl som ett kvalitativt dryckesalternativ på restauranger.

 

Inför framtiden tror jag vi bara sett starten på ölets intåg på finkrogen. I USA som är ett föregångsland produceras nu 12% av all öl av mikrobryggerier, och i delstaten Oregon är andelen lokalproducerat öl hela 45%. Jag tror att Göteborg kan vara sverigeledande på samma sätt. Idag konsumeras cirka 3% mikrobryggt öl i hela landet och i Göteborg uppgår andelen till cirka 10%. Om tio år kanske det ser likadant ut här som i USA.

 

Maya Samuelssonmaya

Maya är delaktig i sommelierernas dag via Vinkällan Sommelierutbildning, men förra året hade hon även ett eget seminarium; där kunde man lyssna och bli inspirerad av hennes erfarenheter.

Det är ju årets event! Fantastisk mässa där alla leverantörer, stora som små, syns lika mycket då man inte får bygga sina egna enorma montrar. På grund av detta och det bra priset för utställarna finns massor av leverantörer representerade. Detta innebär också att sommelierna kommer dit och provar. Vinkällan har varit med i massor av år och är alltid lika nöjda.
Det bästa tycker jag är att få nätverka och träffa alla människor som är där. Eventet drar mycket folk från branschen i Göteborg och dessutom från andra delar av Sverige. 

 

Vad ser du fram emot inför Sommelierernas Dag 2016?
Jag ser fram emot att få förkovra mig genom att gå på flera seminarium på lördagen och att träffa alla vänner och tidigare elever såklart. Man får inte heller glömma den legendariska galamiddagen!

 

Vad tror du om framtiden för dryckesbranschen?
För varje år som går växer dryckesintresset i branschen men även hos privatpersoner. Ju mer gemene man lär sig desto högre kunskap kommer det att behöva finnas på restaurangerna. På vår utbildning i Göteborg har vi ökat med 300 % de senaste tre åren och nu till våren planerar vi att starta en sommelierutbildning just för privat personer. Om man också tittar på vilken enorm ökning Sommelierernas Dag har gjort under de senaste åren ser vi ju tydligt åt vilket håll det går. Jag tror även att detta är ett intresse som kommer att stå sig mer än att det är en trend. Vin och dryck är precis som mat en njutning och inget vi vill leva utan och därför kommer det att hålla i sig i framtiden.